Tuintips voor de zomermaanden

Aandachtpunten tijdens de zomermaanden
Geef niet teveel water - snoeien - de kersenvlieg - let op bij anti-worteldoek -taksterfte bij Buxus

Geef niet teveel water!

Ondanks de aanhoudende droogte hebben uw tuinplanten minder water nodig dan u denkt. De grondsoort in Zuid Limburg is namelijk goed vochthoudend. De wortels moeten vocht op kunnen nemen, maar ook kunnen drogen! Planten die constant natte wortels houden, rotten weg wegens zuurstofgebrek. Geef bij voorkeur 1x per week goed water. Als uitgangspunt kunt u naar de topjes kijken. Gaan deze hangen, dan mag er water gegeven worden. Uit zelfbescherming laat de plant de toppen hangen om de verdamping te beperken.

Hagen snoeien (m.u.v. Buxus)

Na juni, en tot september, moet u geen hagen meer snoeien. Als u dan wel snoeit, ontstaat bladverbranding, waardoor uw haag lelijke bruine plekken krijgt. Heeft u uw haag nog niet gesnoeid? Plan het dan snel in. Om te voorkomen dat de onderste takken te weinig zonlicht krijgen, kunt u de bovenkant van de haag iets smaller (taps) snoeien. Eventueel een tweede snoeibeurt in september t/m half oktober. Buxus kunnen altijd gesnoeid worden zodra er ca. 2 cm. schot op zit. Bij voorkeur niet bij te warm weer snoeien.

Kersenvlieg

Zodra de vruchten beginnen te kleuren van groen naar geel dient u te spuiten met Calypso. Na 10 dagen deze bespuiting herhalen. Denk aan de veiligheidstermijn van 14 dagen.

Anti-worteldoek

Het gebruik van anti-worteldoek onder taludbeplanting is vaak ongeschikt. Door de zon kan de temperatuur dusdanig hoog zijn dat de wortels verbranden. Bij bomen en planten die in anti-worteldoek staan, met daar bovenop een dikke laag split of stenen, treed vaak wortel- of stambasisrot op omdat het er té vochtig blijft. Een uitsparing van 50cm. doorsnede rondom de boom of plant voorkomt veelal dit probleem.

Taksterfte in Buxus

Taksterfte in Buxus (Cylindrocladium buxicola) is nog altijd één van de meest voorkomende problemen in de tuin. Bij vroege signalering is een goed herstel van de planten tegenwoordig goed mogelijk. 

Symptomen : geelbruine vlekken, vaak met een scherpe zwarte lijn, bladeren verdorren en vallen massaal af. Zwarte strepen op de twijgen van de plant. Vooral planten die wat nat staan blijken erg gevoelig.

Bestrijding: Buxus zoals normaal scheren, vervolgens spuiten met Ortiva en na 10 dagen herhalen. Om de plant sneller te laten herstellen Bitterzout toevoegen aan het spuitmiddel. Daarnaast is aangieten met Kaliumfosfiet raadzaam om de plant sterker te maken.

Tip: Deze schimmelziekte overleeft tot 5 jaar in de grond, opruimen van blad en snoeisel is dus erg belangrijk.

Contact

Powered by FiloLabs