Santana - Hypoallergene appel milieuvriendelijk te telen

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving
Onderzoek of er fruitbomen geteeld kunnen worden langs de rand van de sloot zonder dat er teveel gewasbeschermingsmiddelen in terechtkomen. Het schurftresistente appelras Santana staat centraal in het onderzoek.

Niet alleen omdat met Santana grote milieuwinst te behalen is, maar ook omdat de marktperspectieven van dit ras gunstig zijn: het wordt onder meer verkocht via twee grote supermarktketens als hypo-allergeen appelras.  Het blijkt namelijk dat 75% van de mensen met appelallergie weinig of geen last hebben van allergische reacties bij het eten van Santana. 

Santana als windscherm

Veel fruitbedrijven hebben langs de sloot een windscherm, een haag van zo'n vier meter hoog die de wind breekt en tegelijk voorkomt dat er middelen de sloot in waaien. Op sommige bedrijven kan of mag zo'n haag niet.

Deze bedrijven zijn tot nog toe aangewezen op dure emissiebeperkende technieken. Het nieuwe appelras Santana is resistent tegen schurft en ongevoelig voor roze appelluis, waardoor een aantal middelen niet meer gespoten hoeft te worden. 

Daarnaast moet de fruitteler de laatste fruitbomenrij eenzijdig spuiten en minstens de laatste vier rijen met een grove druppel, zodat de druppels sneller neervallen. 

350.000 mensen hebben last van appel-allergie

Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben last van appel-allergie en kunnen daardoor geen appels eten. Uit onderzoek van Wageningen UR en de academische ziekenhuizen van Utrecht en Groningen is gebleken dat een groot deel van deze groep het appelras Santana wél goed kan eten. Wageningen UR en de Stichting VoedselAllergie hebben daarom in samenwerking met telers een protocol ontwikkeld om Santana als hypoallergeen product verantwoord en veilig aan consumenten aan te bieden. De appel is geschikt  voor mensen met een milde appelallergie en wordt geleverd met een heuse bijsluiter. In deze bijsluiter staat het protocol beschreven, waarin staat voor wie de appel bedoeld is en hoe de Santana door die doelgroep veilig geprobeerd kan worden.

Ontwikkeling door PRI

Het appelras Santana is door Plant Research International (PRI) ontwikkeld. In het project ‘De smaak van morgen’ onderzoekt PPO onder meer hoe de productie en afzet van Santana georganiseerd kan worden. 

Contact

Powered by FiloLabs