Nieuwsbrief september 2018

Fruitplukdag - Tuinadviesdag - Tuintips - Bomen uitzoeken - Aanbiedingen

Fruitplukdag 15 september 2018

Op zaterdag 15 september 2018 is weer onze jaarlijkse Fruitplukdag.

Deze dag stellen wij van 10.00 tot 15.30 uur onze boomgaard open om zelf fruit te plukken. Ieder gezin mag die dag 2 kilo appels, peren en/of pruimen gratis bij ons plukken. Boven de 2 kilo kost het fruit € 1,00 per kilo, m.u.v. de Santana appels.

Maak kennis met een enorm fruitassortiment in onze speciaal aangelegde assortimentstuin. Hierin staan zo’n 150 soorten appels, ca. 50 soorten peren en tientallen soorten pruimen en kersen.

Veel oude en nostalgische fruitrassen, maar ook nieuwe rassen.  Wilt u liever niet spuiten? Dan kunt u de milieuvriendelijke appels eens proberen. Deze rassen zijn schurft- en meeldauwresistent, waardoor u zonder spuiten tóch een mooie appel krijgt.

Tegen een kleine vergoeding is er koffie/thee en vlaai verkrijgbaar. Voor de kinderen hebben we pakjes sap. 

Rondom Groot Welsden treft u wegwijzers aan die u leiden naar onze assortimentstuin. Bij voorkeur graag bij de kwekerij parkeren en al lopend (ca. 500 meter) de assortimentstuin bezoeken. Diegenen die moeilijker ter been zijn, kunnen bij de assortimentstuin parkeren.

Deelname zonder aanmelding. Denk bij slecht weer aan geschikt schoeisel. Neem a.u.b. zelf een draagtas mee. 

Appel-allergie? Binnenkort zijn er weer hypoallergene Santana appels te koop voor € 0,25 per stuk.


Tuinontwerpdagen najaar 2018

Tijdens de Fruitplukdag op zaterdag 15 september zijn tussen 10.00 en 15.00 een aantal tuinontwerpers aanwezig. Het is mogelijk gratis met hen uw tuinwensen te bespreken en eventueel een vervolgafspraak te maken voor een beplantingsadvies op locatie. Het ter plekke laten maken van een eenvoudige schets voor een border is ook mogelijk. Met deze schets kunt u terecht bij onze verkopers die u vervolgens verder helpen met het uitzoeken van de juiste beplanting. 

Aanwezige planten kunnen direct worden meegenomen. U kunt ook een vrijblijvende offerte opvragen of de planten laten bestellen.

Tip: neem een foto, afmetingen of een schets op schaal mee om uw wensen te verduidelijken. Geef duidelijk aan hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden is gelegen. 

De tuinontwerpdagen zijn dit najaar op:

  • Zaterdag 15 september (Vol, geen plaatsen meer beschikbaar)
  • Zaterdag 20 oktober
  • Zaterdag 17 november

Meldt u tijdig aan via tuinadvies@boomkwekerij-frijns.nl, want vol=vol!

Gratis pruimen plukken

Onze kwekerij hangt momenteel nog boordevol heerlijke pruimen, om lekker van te snoepen, jam te maken of een vlaai van te bakken. U kunt als u wilt bij ons gratis pruimen komen plukken voor eigen gebruik, informeer op kantoor waar de meeste pruimen hangen. Tip: neem zelf een emmer mee. 

Voor meer info: alex@boomkwekerij-frijns.nl. 

Schade aan planten en bomen door de hitte

Door de hitte en droogte van de afgelopen zomermaanden zien veel planten er slecht bij; verdroogde bloemen, verdord of afgevallen blad, verbrande bladeren etc. etc. Veel bomen hebben al blad laten vallen en zien eruit alsof het herfst is. 

In de meeste gevallen zullen de planten zich gewoon weer herstellen, bij groenblijvende planten zal dit wat langer duren. U kunt zelf goed controleren of een plant echt dood is door met uw nagel een klein stukje van de bast van de plant weg te krabben. Als de plant onder de schil er nog frisgroen uitziet is er niets aan de hand. Zijn de uiteinde van de takken dor? Snoei deze dan terug totdat u weer groen tegenkomt. Planten die er slecht uitzien kunnen een handje worden geholpen door deze aan te gieten met Kaliumfosfiet. 

Bomen en planten voor verkoeling en waterafvoer

Bomen planten tegen hitte

Wellicht heeft u het tijdens de recente hittegolf zelf ervaren. U fietst de stad uit of fietst door een park en plotseling voelt het veel koeler aan: u verlaat een stedelijk hitte-eiland. Metingen van de Wageningen University & Research (WUR) toonden op een stralende zomerdag in Rotterdam een hitte-eiland van circa 8 graden Celsius aan extra warmte. 

Het hitte-eiland ontstaat doordat overdag de zon het stadsoppervlak verwarmt. Steen, asfalt en beton nemen deze warmte beter op dan vegetatie. Ook industrie, gemotoriseerd verkeer en airconditioners van gebouwen verwarmen de stadslucht. ’s Nachts komt die warmte van wegen en gebouwen weer vrij, waardoor de stad minder snel afkoelt dan het landelijk gebied..

Juist in de avond als u het raam openzet om te proberen de opgewarmde slaapkamer te verkoelen, geven de opgewarmde stenen de opgeslagen warmte af. Daardoor kunnen veel mensen niet meer comfortabel slapen. Groen in de tuin helpt te verkoelen.

Groen zorgt voor schaduw waardoor het aardoppervlak minder opwarmt. Daarnaast verdampen de planten water, waardoor de lucht gekoeld wordt. In volgebouwde steden is er relatief weinig groene vegetatie, waardoor afkoeling door verdamping en schaduw door bomen klein is. (Bron: NRC) 

Planten tegen wateroverlast

Hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan al dit water vaak niet aan, waardoor straten, huizen en kelders onderlopen. Met een groene tuin en regenton kunt u helpen om wateroverlast te verminderen.

In een groene tuin met gazon en borders krijgt regenwater de tijd om weg te zakken. Er stroomt dan minder water via de tegels naar het riool, waardoor het riool bij hoosbuien minder snel overstroomt. Leg zo weinig mogelijk tegels en klinkers in de tuin. Een terras of tegelpad is prima, maar laat voldoende ruimte over voor gras en planten.

Klimaatverandering? Maak uw tuin groener, tegel eruit en plant erin!

Opruiming vaste planten

Potten P9 en P11Vanaf 15 september 2018 tot en met 22 december 2018 zijn er weer volop vaste planten tegen aantrekkelijke prijzen te koop.

  • Vaste planten in een P9 pot: €  1,25 per stuk
  • Vaste planten in een P11 pot: €  2,00 per stuk

Alleen geldig op de aanwezige vaste planten. Op = op.

Niet geldig op bodembedekkers (o.a. Hedera, Vinca, Cotoneaster etc.) en te bestellen vaste planten. Vraag onze verkopers naar de voorwaarden.

Zelf bomen uitzoeken in de kwekerij

Vanaf augustus is het de ideale tijd om alvast bomen uit te zoeken in onze kwekerij. De bomen zijn dan uitgegroeid voor dit jaar en geven u een goed beeld om uw keuze te bepalen. Middels een naamlabel kunt u de uitgezochte boom reserveren.

Afhankelijk van de weersomstandigheden start vanaf einde oktober / begin november het nieuwe plantseizoen en kunt u ons de gewenste leverdatum doorgeven zodat de gereserveerde boom voor u kan worden gerooid.

Uitzoeken en reserveren in de kwekerij is mogelijk voor bomen vanaf € 100,00 per stuk.

Nieuw aanplanten? Maak een goed begin!

Voordat de plant of boom in de grond gezet wordt, is het belangrijk te zorgen dat de grond goed los is. Door potgrond als grondverbeteraar te mengen met de bestaande grond, maakt u een beter begin voor een goede wortelontwikkeling. 

Kies liever niet voor bemeste tuinaarde of compost. Hiervan is niet altijd duidelijk welke bestanddelen erin zitten en is vaak erg zout (=schadelijk voor de wortels). 

De bij ons verkrijgbare potgrond is misschien niet de goedkoopste, maar heeft wél de juiste PH-waarde én de juiste basisbemesting.

Wanneer u tijdens het planten ook nog Biovin en Treesaver® (Mycorhizza) tussen de wortels strooit, bevordert u de ontwikkeling van het wortelgestel.  

Hieronder de belangrijkste voorbereidingen op een rijtje:

- Na een flinke regenbui mag het water niet blijven staan. Hierdoor kan wortelrot ontstaan. Bij hele zware lemige grond maakt u zo nodig met een grondboor enkele gaten van 1-1,5 meter en vult u deze met kiezel. 

- Zorg dat de grond voldoende diep is losgemaakt. Door potgrond als grondverbeteraar te mengen met de bestaande grond, maakt u een beter begin voor een goede wortelontwikkeling. Kies niet voor bemeste tuinaarde of compost. Hiervan is niet altijd duidelijk welke bestanddelen erin zitten. De bij ons verkrijgbare potgrond is misschien niet de goedkoopste, maar heeft wél de juiste PH-waarde én de juiste bemesting.

- Zorg voor een ruim plantgat. 

- Strooi tijdens het planten ook nog Mycorhizza-schimmels tussen de wortels, daarmee bevordert u de ontwikkeling van het wortelgestel en de opneembaarheid van voedingsstoffen. 

- Plant de boom/struik nooit te diep. De bovenste wortels hoeven maar enkele centimeters onder het grondoppervlak te liggen. Bomen die te diep geplant zijn, gaan aan de stam rotten. 

- Voeg NOOIT meststoffen (bijv. koemest, compost, kunstmest, etc.) toe in het plantgat, dit om wortelverbranding te voorkomen.

- Vorm rondom de stam van de boom altijd een boomspiegel van minimaal 30cm. Leg dus ook geen grind (en zeker geen worteldoek!) tot aan de stam van de boom. 

- Plaats een boompaal aan de windzijde van de boom en bevestig met boomband de boom stevig aan de paal. Een boom die niet goed vaststaat, groeit niet aan. 

Op onze website staat een duidelijk filmpje met tips over het planten van een boom:

http://www.boomkwekerij-frijns.nl/info+hoe-plant-ik-een-boom-.kbdc:ym75sp55. 


Contact

Powered by FiloLabs