Nieuwsbrief mei 2019

Actuele onderwerpen en tips

Privacy

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven.  Dit e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het toezenden van onze nieuwsbrieven.

Wij respecteren uw privacy en gaan dan ook zorgvuldig om met uw gegevens. Mocht u desondanks willen afzien van verdere toezending, dan kunt u zich afmelden door onderaan deze nieuwsbrief ‘gegevens wijzigen’ aan te klikken. U ontvangt dan geen verdere informatie meer van ons.

Mocht het afmelden niet lukken, stuur dan een e-mail naar sonja@boomkwekerij-frijns.nl

Uw afmelding wordt dan handmatig in behandeling genomen.

Eenjarigen komen er weer aan

Op vrijdag 2 mei starten we weer met de verkoop van de allermooiste hangpotten, kuipplanten, geraniums en andere mooie perkplanten. De komende weken wordt het sortiment steeds uitgebreider. Kortom, weer volop kleur op de kwekerij!

Biologisch tuinieren

Om tuinplanten gezond en sterk te houden is het belangrijk om te zorgen dat de grond in een goede conditie verkeert. Een gezonde bodem is de basis voor de groei en stevigheid van planten.  Belangrijk is dat de grond goed luchtig is en vooral niet teveel meststoffen worden gebruikt. Wanneer een plant aan het begin van de groeiperiode niet overmatig wordt bemest zal zij haar energie steken in de opbouw van een goed en sterk wortelgestel.

Een plant met een goed wortelgestel kan naderhand meer voeding en vocht uit de bodem halen. Vooral tijdens droogteperiodes is dit goed zichtbaar. Wanneer de groei van planten wat tegenzit wordt vaak meer mest en water gegeven, dit gaat weer ten koste van de wortelgroei, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. 

Onderzoekers op de Universiteit van Queensland hebben onderzocht wat een teveel aan bemesting met stikstof voor invloed heeft op ziekte-gevoeligheid bij planten. Het blijkt dat hoe meer met stikstof wordt bemest hoe meer ziekteschimmels in de bodem ontstaan. 

Een gezonde plant is dus weerbaarder, en hoeft vaak niet bespoten te worden met gewasbeschermingsmiddelen. Enkele tips hoe u kunt zorgen voor gezondere planten:

 • Geen(kunst)mest gebruiken bij aanplant
 • Bij bestaande tuin en gazon gebruik maken van OPF (een organische meststof met een laag gehalte aan stikstof). 
 • Gebruik maken van bladmeststoffen / plantversterkende middelen zoals Kaliumfosfiet en Fertiprotect
 • Bij aanplant gebruik maken van Treesaver ® (Mycorhizza schimmels) en Biovin (druivencompost)
 • Luizen bij voorkeur bestrijden met larven van lieveheersbeestje of evt. minerale zeep of knoflook . 
 • Luizen in een beukenhaag? Scheer de haag en het grootste probleem is al verholpen. 

In praktijk is de meest gemaakte fout het veel te veel geven van water en het bemesten bij aanplant, mest strooien over de wortels of over de planten. Wortels die in aanraking komen met meststoffen zullen verbranden!

Bijen in de tuin

Bijen zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Zo zijn de zoemers bijvoorbeeld ontzettend belangrijk in de moestuin. Bijen zijn maar liefst voor 90% verantwoordelijk voor de bestuiving van fruitteelt? Dankzij deze bestuiving ontstaan er vruchten, zaden en voortplanting. Zonder bijen zou je dus niet meer kunnen genieten van bijvoorbeeld appels, tomaten en zonnebloemen.

Steeds meer tuinen zijn grotendeels bestraat of bestaan uit grind. Bladeren en takken worden allemaal opgeruimd. Nuttige insecten en dieren krijgen steeds minder de ruimte en de bijenpopulatie krimpt. In 10 jaar tijd is de hoeveelheid bloemen met 34% afgenomen. Tijd dus voor tips voor een BIJ-vriendelijke tuin:

 • Bijenlokkende planten:
  Nepeta, Lavendel, Echinacea, Lonicera, Sarcococca, Acer campestre, Fruitbomen- en struiken, Anemone, Geranium, Perovskia, Parthenocissus, Clethra etc. 
 • Bouw een insectenhotel; afgezaagde stukken bamboestokken zijn een ideaal verblijf voor bijen
 • Maai het gazon in het voorjaar niet te vroeg, paardenbloemen en madeliefjes in het gazon zijn één van de eerste voedselbronnen voor bijen in het voorjaar. 
 • Laat een hoop(je) met snoeihout in de tuin liggen; sommige bijensoorten maken hun nest in / van snoeihout. Ook andere dieren zoeken graag beschutting in deze hopen. 
 • Leg een kruidentuintje aan, op ons tuincentrum verkopen we de Biologische kruiden van PUUR-Aroma. 
 • Een leeg plekje over in een uithoek van de tuin? Zaai een bijenmengsel!

Algemene verzorging van planten

Water geven

Dit kunnen wij niet vaak genoeg herhalen; een teveel aan water is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van kapotte planten of bomen. Voorkom daarom bij het water geven dat de wortels blijvend in te natte grond staan. Hierdoor ontstaat namelijk zuurstofgebrek, met als gevolg wortelrot. In droge perioden kunt u bijvoorbeeld de grote planten en bomen 1x per week 10 liter water per plant geven.

Potplanten en zomergoed eenmaal per twee dagen water geven. Hangpotten/-manden evt. 2x per dag. Deze drogen nl. sneller uit. Doe bij voorkeur een laagje grind onder in de pot. Dit voorkomt omwaaien en is tevens een goede drainage.

Hagen scheren

De beste tijd om uw hagen te scheren is vanaf half mei en voor de langste dag (21 juni).

De uiteinden groeien na het scheren weer mooi dicht. Hierdoor blijft de haag er mooi uitzien.

Blijf tijdens het snoeien in het groei gedeelte: scheer niet tot in de dorre takken. Uw plant zal dan meestal niet meer uitlopen. Een aantal soorten (bijv. Taxus en Carpinus) kunnen opnieuw uitlopen, maar dat kan jaren duren.

Na juni, en tot september, moet u geen hagen meer snoeien. Als u dan wel snoeit, ontstaat bladverbranding, waardoor uw haag lelijke bruine plekken krijgt. Heeft u uw haag nog niet gesnoeid? Plan het dan snel in.

Om te voorkomen dat de onderste takken te weinig zonlicht krijgen, kunt u de bovenkant van de haag iets smaller (taps) snoeien. Eventueel een tweede snoeibeurt in september t/m half oktober. 

Anti-worteldoek / boomspiegel

Het gebruik van anti-worteldoek onder (talud)beplanting is vaak ongeschikt.

Door de zon kan de temperatuur vaak dusdanig hoog zijn dat de wortels verbranden.

Bij bomen en planten die in anti-worteldoek staan, met daar bovenop een dikke laag split of stenen treed vaak wortel- of stambasisrot op omdat het er té vochtig blijft. Een uitsparing van 50cm. doorsnede rondom de boom of plant voorkomt veelal dit probleem. Bij gebruik van worteldoek rond de boom vervalt onze plantgarantie!

Houd bij het planten rekening met een voldoende grote boomspiegel (dit is de vrije ruimte rondom de boom). Bij een te kleine boomspiegel kan bijvoorbeeld omliggende bestrating worden omhooggeduwd door de stam. Wanneer de boom in het gazon is geplant ontstaat door een grotere boomspiegel minder kans op schade door maaiwerk.  

Tuinplanten en bestellingen

Door de enorme vraag naar tuinplanten en eenjarige zomerbloeiers dit voorjaar zijn een heel aantal plantensoorten (tijdelijk) uitverkocht of heel moeilijk verkrijgbaar. De levertijd van bestellingen is momenteel langer dan u gewend bent van ons. Over enkele weken zijn de meeste planten gewoon weer leverbaar. We hopen op uw begrip hiervoor.

Duurzame kwekerij

In onze eigen kwekerij zijn wij ook steeds meer de omslag aan het maken naar het gebruik van zo min mogelijk chemische middelen. Waar mogelijk werken we met biologische middelen. Tegen insecten wordt nagenoeg niet meer gespoten, alleen in het uiterste geval met selectieve middelen die niet schadelijk zijn voor bijen. Deze week hebben we bijvoorbeeld met knoflook gespoten tegen de luizen. 

Onkruidbestrijding proberen we tot het minimum te beperken door bijvoorbeeld te schoffelen. Momenteel grazen er tussen de grotere bomen schapen die het gras en onkruid klein houden. 

Qua meststoffen gebruiken we alleen organische (kunst)meststoffen en rundveemest, om het bodemleven zoveel te beschermen en te stimuleren. 

Ook op de zelfgekweekte planten in pot worden alleen organische kunstmeststoffen en Biovin gebruikt. Het gebruikte water voor de beregening komt uit grote waterbassins die worden gevuld met regenwater. 

De braakliggende stukken grond worden in het voorjaar ingezaaid met bloemenmengsels, die in het najaar weer als groenbemester dienen. De bijen en vlinders maken hier dankbaar gebruik van!

Gemotiveerde vakantiewerkers gezocht!

Wij zijn momenteel op zoek naar gemotiveerde scholieren (jongens of meisjes) die op zoek zijn naar een vakantiebaan en graag in de buitenlucht werken. Zin om ons team te komen versterken? Stuur dan een mail naar: Alex@boomkwekerij-frijns.nl. 

Tuinadviesdagen 2019

Op deze dagen zijn tussen 10.00 en 15.00 uur weer tuinontwerpers aanwezig die tijdens een gesprek van 30 minuten uw tuinwensen met u bespreken. Een eenvoudige schets voor bijvoorbeeld een border is ook mogelijk. Breng een foto, afmetingen of schets op schaal mee om uw wens/vraag te verduidelijken. Ook is het belangrijk te weten hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden ligt en of het schaduwrijke of zonnige plekken zijn. 

Kijk voor meer informatie op onze website

De tuinadviesdagen worden goed bezocht. Het is daarom noodzakelijk om tijdig een plaats te reserveren. Inschrijven voor een tuinadviesdag kan via elise@boomkwekerij-frijns.nl

De tuinadviesdagen zijn op

 • 18 mei 2019
 • 15 juni 2019

Na juni is de eerst volgende tuinadviesdag weer op 21 september. 

TIP: Deze zomer het tuinplan maken en dit najaar aanplanten.

Let op: VOL=VOL

Agenda 2019

Noteer alvast in uw agenda:

 • Tuinadviesdag -  18 mei 2019
 • Haaner Gartenlust tuinmarkt (D) -  2 juni 2019
 • Tuinadviesdag -  15 juni 2019
 • Plantarium, Boskoop -  21-23 augustus 2019
 • Fruitplukdag -  21 september 2019

Contact

Powered by FiloLabs