Nieuwsbrief juni 2018

In deze nieuwsbrief o.a. tuinadviesdag 16 juni - hagen scheren - verzorging van planten - ziekten en plagen

Wat doen we met uw gegevens?

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven. Dit e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het toezenden van onze nieuwsbrieven. Wij respecteren uw privacy en gaan dan ook zorgvuldig om met uw gegevens. 

Mocht u desondanks willen afzien van verdere toezending, dan kunt u zich afmelden door onderaan deze nieuwsbrief ‘gegevens wijzigen’ aan te klikken. U ontvangt dan geen verdere informatie meer van ons.  Mocht het afmelden niet lukken, stuur dan een e-mail naar  sonja@boomkwekerij-frijns.nl. Uw afmelding wordt dan handmatig in behandeling genomen.

Algemene verzorging van planten

Water geven

Dit kunnen wij niet vaak genoeg herhalen; een teveel aan water is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van kapotte planten of bomen. Voorkom daarom bij het water geven dat de wortels blijvend in te natte grond staan. Hierdoor ontstaat namelijk zuurstofgebrek, met als gevolg wortelrot. In droge perioden kunt u bijvoorbeeld de grote planten en bomen 1x per week 10 liter water per plant geven.

Potplanten en zomergoed eenmaal per twee dagen water geven. Hangpotten/-manden evt. 2x per dag. Deze drogen nl. sneller uit. Doe bij voorkeur een laagje grind onder in de pot. Dit voorkomt omwaaien en is tevens een goede drainage.

Hagen scheren

De beste tijd om uw hagen te scheren is vanaf half mei en voor de langste dag (21 juni).

De uiteinden groeien na het scheren weer mooi dicht. Hierdoor blijft de haag er mooi uitzien.

Blijf tijdens het snoeien in het groei gedeelte: scheer niet tot in de dorre takken. Uw plant zal dan meestal niet meer uitlopen. Een aantal soorten (bijv. Taxus en Carpinus) kunnen opnieuw uitlopen, maar dat kan jaren duren.

Na juni, en tot september, moet u geen hagen meer snoeien. Als u dan wel snoeit, ontstaat bladverbranding, waardoor uw haag lelijke bruine plekken krijgt. Heeft u uw haag nog niet gesnoeid? Plan het dan snel in.

Om te voorkomen dat de onderste takken te weinig zonlicht krijgen, kunt u de bovenkant van de haag iets smaller (taps) snoeien. Eventueel een tweede snoeibeurt in september t/m half oktober. 

Anti-worteldoek / boomspiegel

Het gebruik van anti-worteldoek onder (talud)beplanting is vaak ongeschikt.

Door de zon kan de temperatuur vaak dusdanig hoog zijn dat de wortels verbranden.

Bij bomen en planten die in anti-worteldoek staan, met daar bovenop een dikke laag split of stenen treed vaak wortel- of stambasisrot op omdat het er té vochtig blijft. Een uitsparing van 50cm. doorsnede rondom de boom of plant voorkomt veelal dit probleem. Bij gebruik van worteldoek rond de boom vervalt onze plantgarantie!

Houd bij het planten rekening met een voldoende grote boomspiegel (dit is de vrije ruimte rondom de boom). Bij een te kleine boomspiegel kan bijvoorbeeld omliggende bestrating worden omhooggeduwd door de stam. Wanneer de boom in het gazon is geplant ontstaat door een grotere boomspiegel minder kans op schade door maaiwerk.  


Tuinplanten

Door de enorme vraag naar tuinplanten en eenjarige zomerbloeiers dit voorjaar zijn een heel aantal plantensoorten (tijdelijk) uitverkocht of heel moeilijk verkrijgbaar. De levertijd van bestellingen is momenteel langer dan u gewend bent van ons. Over enkele weken zijn de meeste planten gewoon weer leverbaar. We hopen op uw begrip hiervoor. 

Ziekten en Plagen

Buxusmot

Het meest actuele tuinitem is nog altijd het grote ‘Buxusleed’. Dagelijks krijgen we hier vragen over. 

Momenteel is er een nieuw biologisch middel in omloop tegen de Buxusmot; XenTari. Er is veel vraag naar dit middel en via internet wordt dit veelvuldig aangeboden. We willen u er op attenderen dat dit middel in Nederland niet is toegelaten voor particulier gebruik. Het gebruik hiervan is illegaal en dus verboden!

Wat u wel kunt doen: Controleer de buxushaag wekelijks op rupsen.

  1. Rupsen gesignaleerd? Scheer de haag, zoals u altijd zou doen
  2. Voer een bespuiting met Compo Karate Garden uit of BIOLOGISCH met Muntthee (alle rupsen goed raken!)
  3. Na 10 dagen bespuiting met Compo Karate Garden (of Muntthee) herhalen en voor een snellere hergroei tevens Kaliumfosfiet en Bitterzout toevoegen aan het spuitmengsel. 
  4. Weer vrij van rupsen? Reinig de haag goed met behulp van een bladblazer of hogedrukreiniger. Dit voorkomt een eventuele schimmelinfectie in de plant. 

Let op wanneer u Compo Karate Garden gebruikt: niet spuiten in de buurt van bloeiende planten! Middel is ook schadelijk voor bijen, lieveheersbeestjes en andere insecten!

Meer info over de Buxus en vervangers hiervoor zie onze website: 

http://www.boomkwekerij-frijns.nl/info+de-buxusmot.kbdc:h58mc7fw:jks6:xz9haa7g 

Luizen

Door het warme weer van afgelopen tijd hebben zich veel bladluizen ontwikkeld op diverse soorten planten en bomen. Men kan deze luizen chemisch bestrijden, maar het is beter om een natuurlijke bestrijding toe te passen door te spuiten met een oplossing van minerale zeep. 

Gebruik per liter water 10 ml zeep en los dit goed op. Spuit bij voorkeur voor een regenbui. Door de regen spoelen de luizen weg.

Voor een effectieve bestrijding van bladluizen in bomen en heesters kan men sluipwespen uitzetten. Deze kleine natuurlijke vijanden houden een heel jaar deze planten luisvrij.

Omdat sluipwespen levende insecten zijn, moet men deze bestellen bij een gewasbeschermingshandel.


Zaterdag 16 juni Tuinadviesdag

Op deze dag zijn tussen 10.00 en 15.00 uur weer tuinontwerpers aanwezig die tijdens een gratis gesprek van 30 minuten uw tuinwensen met u bespreken. Een eenvoudige schets voor bijvoorbeeld een border is ook mogelijk. Breng een foto, afmetingen of schets op schaal mee om uw wens/vraag te verduidelijken. Ook is het belangrijk te weten hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden ligt en of het schaduwrijke of zonnige plekken zijn. 

Kijk voor meer informatie op onze website.

De tuinadviesdagen worden goed bezocht. Het is daarom noodzakelijk om tijdig een plaats te reserveren. Inschrijven voor een tuinadviesdag kan via tuinadvies@boomkwekerij-frijns.nl

Na juni is de eerstvolgende tuinadviesdag weer op zaterdag 15 september 2018.

TIP: Deze zomer het tuinplan maken en dit najaar aanplanten.

Let op: VOL=VOL

Contact

Powered by FiloLabs