Nieuwsbrief december 2018

Openingstijden kerst - Actueel - Agenda 2019

Kerst

Openingstijden kerst

Tijdens de  feestdagen is onze kwekerij gesloten van 24 december 2018 tot en met 1 januari 2019. Woensdag 2 januari 2019 zijn wij weer vanaf 8.00 geopend.

Wij wensen u alvast fijne Feestdagen en een voorspoedig 2019 toe.

Directie
Boomkwekerij Jos Frijns en Zonen BVJan en Alex Frints en hun medewerkers

Actueel

Bekalken

Kalk heeft een neutraliserende werking op de grond. Naast uw gazon kunt u ook kalk strooien tussen de overige beplanting. Alleen bij zuurminnende planten (bijv. Rhododendron, Erica, Taxus, enz.) moet u géén kalk strooien. Als er voldoende kalk in de grond aanwezig is, worden in het voorjaar de andere meststoffen (die uw planten nodig hebben) beter gebonden en opneembaar gemaakt.

Vorstpreventie

Als er vorst wordt gemeld, denk dan aan het afdekken of binnen zetten van exoten en andere gevoelige kuipplanten. Bij minder gevoelige planten alleen de pot afdekken i.v.m. het bevriezen of verdrogen van wortels.

Gebruik voor het afdekken luchtdoorlatende materialen. Gesloten, plastic zakken leiden tot schimmelvorming over de hele plant en worden dus afgeraden.

Bij strenge vorst is het aan te bevelen gevoelige planten, zoals laurierkers, Ligustrum en sommige Viburnum soorten, tegen de wind te beschermen om uitdroging te voorkomen (= vorstschade). Bij hagen kunt u dan bijv. denken aan rietmatten (wellicht verkrijgbaar bij bouwmarkten) of afgesnoeide takken.

Vaste planten en heesters kunt u beschermen door het afgevallen blad niet op te ruimen, maar rondom de planten te laten liggen. 

Wanneer planten?

Momenteel krijgen we vaak de vraag gesteld of er nog geplant kan worden. Het plantseizoen voor bomen en planten uit de volle grond loopt ongeveer van eind oktober tot en met half april.  Eigenlijk kan er geplant worden zolang de bomen of planten nog geen blad hebben. De rest van het jaar kunnen planten uit pot geplant worden. 

Nachtvorst is niet schadelijk voor de beplanting. Ook bij nachtvorst kunt u probleemloos planten overdag. De wortels van de planten mogen niet blootstaan aan vorst. Wacht dan even met planten totdat de vorst uit de grond is. 

Zodra de beplanting in de grond staat, is nachtvorst geen enkel probleem meer.

Vruchtdragende fruitbomen

Bij fruitbomen die afgelopen jaar niet veel vruchten hebben gedragen, maar wel goed groeiden, kan men in de wintermaanden wortelsnoei toepassen.

Op ca. 25-30 cm. vanaf de stam maakt u een ‘snede’ van 1 spade diep in de grond. Beperk de snede tot maximaal 1/3 van een cirkel rondom de boom. Steek niet rondom de hele boom, maar blijf aan één kant. Zodoende blijft de boom toch stevig staan.

Volgend jaar doet u een evt. wortelsnoei aan de andere zijde van de boom.

Door de wortels gedeeltelijk weg te steken, wordt de boom geactiveerd om vruchten te dragen en wordt de groei geremd.

Gebruik van kunstmeststoffen

Er zijn enorm veel soorten meststoffen verkrijgbaar in tuincentra. Wij adviseren echter terughoudend te zijn in het gebruik van kunstmest. Waarom?

Kunstmest lost snel op in water, waardoor voedingsstoffen al snel vrijkomen, terwijl deze vaak niet direct in de juiste verhoudingen bruikbaar zijn voor de plant. Hierdoor groeit de plant geforceerd, en wordt vatbaarder voor ziektes en plagen.

Daarnaast bestaan kunstmeststoffen voornamelijk uit zouten. De bodem bevat enorm veel schimmels die samenwerken met plantenwortels en zo de plant van voedsel voorzien. Deze schimmeldraden zijn erg gevoelig voor zouten en gaan dus voor een groot deel kapot na het strooien van kunstmest. De plant kan hierdoor uiteindelijk weer minder voedingsstoffen opnemen, met als gevolg dat veel meststoffen gewoon uitspoelen. 

Beter is het om gebruik te maken van 100% organische meststoffen zoals bijv. OPF. Organische meststoffen bevatten weinig zouten, en stimuleren een gezond bodemleven. OPF is bij ons verkrijgbaar in zakken van 3kg. 

Agenda 2019

Noteer alvast in de agenda voor komend voorjaar: 

  • 16 maart Tuinadviesdag
  • 20 april Tuinadviesdag
  • 18 mei Tuinadviesdag
  • 15 juni Tuinadviesdag

Contact

Powered by FiloLabs