Nieuwsbrief december 2017

Kerst

Kerstbomen
Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor mooie kerstbomen in verschillende soorten (Nordman, Servische spar, Blauwspar etc.) en maten (gezaagd en in pot).

Cadeautip voor de kerst
Op zoek naar een leuk/gezond en duurzaam cadeau voor de Feestdagen? Geef een (fruit) boom cadeau! Te groot voor onder de kerstboom? Wij verkopen ook cadeaubonnen van elk gewenst bedrag. Vraag onze medewerkers naar de mogelijkheden!

Openingstijden rond de feestdagen

Zaterdag 23 december zijn wij gewoon geopend van 8:00 tot 16:30 uur. Tijdens de  feestdagen is onze kwekerij gesloten van maandag 25 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018.

Maandag 8 januari 2018 staan wij weer vanaf 8:00 uur voor u klaar!

Wij wensen u heel fijne Feestdagen en een mooi en gezond 2018 toe.
Jan en Alex Frints en hun medewerkers

Plantseizoen

Wanneer planten

Momenteel krijgen we vaak de vraag gesteld of er nog geplant kan worden. Het plantseizoen voor bomen en planten uit de volle grond loopt ongeveer van eind oktober tot en met half april.  Eigenlijk kan er geplant worden zolang de bomen of planten geen blad hebben. De rest van het jaar kunnen planten uit pot geplant worden. 

Nachtvorst is niet schadelijk voor de beplanting. Bij nachtvorst kunt u overdag probleemloos planten. Als de grond nog bevroren is, wacht dan even tot de vorst uit de grond is.  Zodra de beplanting in de grond staat is nachtvorst geen enkel probleem meer. 

Snoeien tijdens planten

Bosplantsoen dat gebruikt wordt voor hagen (Carpinus betulus, Fagus sylvatica, Crataegus monogyna, Ligustrum ovalifolium etc.) moeten tijdens het planten goed teruggesnoeid worden!

Voor de eerste twee geldt dat de zijscheuten teruggesnoeid moeten worden tot circa 4 à 5 cm. De hoofdtwijg snoei je niet terug. Dat gebeurt pas als de gewenste hoogte bereikt is.

Voor de andere soorten geldt dat je ze moet terugsnoeien tot circa 40 cm. hoogte. Dit zorgt voor een goede vertakking. 

Vorstpreventie en verzorging

Vorstpreventie 

Als er vorst wordt gemeld, denk dan aan het afdekken of binnen zetten van exoten en andere gevoelige kuipplanten. Bij minder gevoelige planten is het voldoende om alleen de pot af te dekken i.v.m. het bevriezen of verdrogen van wortels.

Gebruik voor het afdekken luchtdoorlatende materialen. Gesloten, plastic zakken lijden tot schimmelvorming over de hele plant en worden dus afgeraden.

Bij strenge vorst is het aan te bevelen gevoelige planten, zoals laurierkers, Ligustrum en sommige Viburnum soorten, tegen de wind te beschermen om uitdroging te voorkomen (= vorstschade). Bij hagen kunt u dan bijv. denken aan rietmatten (wellicht verkrijgbaar bij bouwmarkten) of afgesnoeide takken.

Bladresten

Het is aan te raden om bladresten ’s winters niet allemaal op te ruimen. Bladresten vormen een uitstekende winterbescherming. 

Veel vaste planten sterven ’s winters bovengronds af en leven op hun wortels door. Er zijn ook vaste planten die ’s winters groen blijven. Planten die ’s winters groen blijven moeten niet met blad worden bedekt. De aarde rondom de groenblijvers mag wel worden bedekt door bladresten. De bladverliezers mogen dus wel worden bedekt door bladeren. Haal de bladresten in het voorjaar weer weg zodra de planten uitlopen. Ook sparrentakken (van de kerstboom) vormen een goede vorstpreventie voor planten. 

Daarbij overwintert er van alles in blad- en takkenhopen die in de tuin blijven liggen. Insecten, spinnen, padden, egels, hier en daar zelfs hazelwormen en ringslangen. Deze zijn allemaal dankbaar voor een goede overwinterplek. Op een rustig plekje in de tuin kan rustig wat snoeiafval worden neergelegd. Het verterende hout zakt vanzelf in elkaar. Het scheelt behoorlijk in de massa af te voeren tuinafval en de natuur wordt er enorm door geholpen.

Najaarsbemesting en het afharden van planten

Door het grillige weer (en in de afgelopen jaren vaak een langere en warmere nazomer) raken planten minder bestand tegen koude winters. Het weerbaar maken tegen vorst (afharden) van planten is enorm belangrijk om de winter goed door te komen. Door planten in het najaar nog te bemesten met Kalium en Magnesium gaan planten sterker de winter in en zijn deze beter bestand tegen zowel donker, zacht weer (schimmels) als (nacht)vorst. Bemesten met OPF-granulaat is nu ook heel zinvol. 

Snoeien

In de winterperiode kunnen er nog allerlei bomen en planten worden gesnoeid.

Fruit- en vruchtbomen zoals appel, peer, kweepeer, mispel, frambozen, aalbessen en druiven kunnen prima worden gesnoeid.  Ook (lei) bomen zoals lindes, wilgen, sierappels en sierperen kunnen nu goed gesnoeid worden. 

Mooi in de winter

Mooie winterbloeiers en groenblijvers

Ook in de winter kan de tuin er best aantrekkelijk uit zien. Door in de basisbeplanting wat groenblijvers op te nemen zoals (dwerg)conifeertjes, Viburnum davidii, Ligustrum, Choisya ternata, Elaeagnus, Lonicera nitida of Osmanthus etc. ziet de tuin er ’s winters direct een stuk minder kaal uit. Ook siergrassen kunnen met hun bijzondere silhouetten en pluimen een mooie toevoeging in de wintertuin zijn. Denk bijvoorbeeld aan Pennisetum of Miscanthus en groenblijvende grassen zoals Carex, Liriope en Festuca glauca. 

Tuinplanten die in de winter bloeien / vruchtjes hebben zijn ook volop verkrijgbaar. Tip: zet deze wel op een plaats die zichtbaar is vanuit huis of de straat. Helemaal achterin de tuin een bloeiende plant heeft in de winter weinig meerwaarde. Mooie bloeiers zijn o.a.

Camellia japonica (in veel kleuren verkrijgbaar), Erica darleyensis (winterheide), Rhododendron praecox (paars), Hamamelis (de welbekende toverhazelaar) en Viburnum bodn. Dawn (roze bloesem).  Een grote favoriet hier is Stachyurus praecox (zie foto) met haar prachtige hangende trosjes. 

In de winter bes- en vruchtdragende planten zijn o.a. 

Skimmia japonica (bv. Rubella met kleine besjes), Gaultheria procumbens, Mispel en Pernettya. 

Geurende planten

Voor een prominent plekje bij de voor- of achterdeur is een geurende plant natuurlijk fantastisch. Planten die in de winter geurende bloemen krijgen zijn o.a. Sarcococca, Hamamelis, Viburnum burkwoodii, Chimonanthus praecox en Lonicera p. ‘Winter Beauty’. 

Najaarsopruiming Op = Op!

Potten P9 en P11Nog tot eind januari 2018 zijn er vaste planten tegen aantrekkelijke prijzen te koop.

  • Vaste planten in een P9 pot: €  1,25 per stuk
  • Vaste planten in een P11 pot: €  2,00 per stuk

Alleen geldig op de aanwezige vaste planten. Op = op.

Vraag onze verkopers naar de voorwaarden.

Contact

Powered by FiloLabs