Nieuwsbrief mei 2017

Actuele onderwerpen en handige tuintips.
In deze nieuwsbrief speciale aandacht voor de laatste tuinadviesdag voor de zomer, wat te doen wanneer u last heeft van de Buxusmot of Buxusschimmel en handige tuintips op het gebied van onderhoud, verzorging, bemesting en de bestrijding.

Buxusmot en/of buxusschimmel?!

Het meest actuele tuinitem is op dit moment wel het grote ‘Buxusleed’. Dagelijks krijgen we hier vragen over.

Buxusmot

Kenmerken: zichtbare vraatschade en spinsels aan de buitenkant van Buxusplanten. Deze wordt veroorzaakt door de rups van de Buxusmot. De Buxusmot legt meerdere keren per jaar eitjes. Hierdoor groeit de rupsen populatie enorm.

Tijdig bestrijden is van groot belang om de enorme vraatschade te beperken. Bestrijden gaat als volgt: 

 1. Controleer de buxushaag wekelijks op rupsen.
 2. Rupsen gesignaleerd? Scheer de haag, zoals u altijd zou doen
 3. Voer een bespuiting met Compo Karate Garden uit
 4. Na 10 dagen bespuiting met Compo Karate Garden herhalen en voor een snellere hergroei tevens Kaliumfosfiet en Bitterzout toevoegen aan het spuitmengsel. 
 5. Weer vrij van rupsen? Reinig de haag goed met behulp van een bladblazer of hogedrukreiniger. Dit voorkomt een eventuele schimmelinfectie in de plant. 

Tip: Blijf de haag wekelijks controleren. Door een stevige wind, gebruik van bladblazer of hogedrukspuit kunnen de rupsen zelfs via de gevels heel gemakkelijk overwaaien van haag naar haag!

Buxusschimmel - Cylindrocladium buxicola

Bij vroege signalering is een goed herstel van de planten tegenwoordig goed mogelijk. Kenmerken: Geelbruine vlekken, vaak met een scherpe zwarte lijn, bladeren verdorren en vallen massaal af. Zwarte strepen op de twijgen van de plant. Vooral planten die wat natter staan blijken erg gevoelig te zijn. 

Bestrijding: 

 1. Buxus zoals normaal scheren
 2. Spuiten met Topbuxus Health mix
 3. Na 10 dagen bespuiting met Topbuxus Health mix herhalen, voor een sneller herstel Bitterzout meespuiten. 
 4. De wortelvoet aangieten met Kaliumfosfiet is raadzaam om de plant sterker te maken. 
 5. Deze schimmelziekte overleeft tot 5 jaar in de grond, opruimen van blad en snoeisel is dus erg belangrijk. 

Alternatieven voor Buxus

Vele zijn het gedoe rondom de Buxus helemaal zat. Massaal worden aangetaste buxushagen en blokken gerooid. Maar wat zetten we er voor in de plaats?

Groenblijvende soorten:

 • Lonicera nitida ‘Elegant’ (struikkamperfoelie) ? over ca. 3 weken weer volop verkrijgbaar
 • Ligustrum vulgare ‘Lodense’
 • Taxus baccata
 • Euonymus fortunei soorten (in allerlei groene en bonte kleuren verkrijgbaar)
 • Teucrium chamaedrys (gamander)
 • Osmanthus burkwoodii

Foto van links naar rechts: Euonymus (recent geplant), Teucrium, Taxus en Lonicera

Bladverliezende soorten:

 • Berberissoorten (zuurbes)
 • Potentilla en Spiraea (leuke bloeiende haagjes)
 • Carpinus betulus (haagbeuk)

U kunt natuurlijk ook de tuin in een ‘Dutch Wave’ jasje steken. Wat dacht u van een haagje van siergrassen of bamboe? Geschikte (niet woekerende) soorten zijn:

 • Pennisetum al. Hameln (lampepoetsersgras)
 • Festuca glauca (blauw schapengras)
 • Fargesia mur. Bimbo (niet woekerende dwergbamboe)

Foto van links naar rechts: Fargesia, Potentilla, Festuca en Pennisetum. 


Alternatieven voor Buxusbollen zijn:

 • Ilex crenata soorten (alleen geschikt voor in een pot, onze mooie Limburgse löss is minder geschikt voor Ilex crenata)
 • Lonicera nitida ‘Elegant’
 • Taxus baccata
 • Thuja occidentalis ‘Smaragd’

Verzorging van planten

Water geven

Dit kunnen wij niet vaak genoeg herhalen; een teveel aan water is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van kapotte planten of bomen. Voorkom daarom bij het water geven dat de wortels blijvend in te natte grond staan. Hierdoor ontstaat namelijk zuurstofgebrek, met als gevolg wortelrot. In droge perioden kunt u bijvoorbeeld de grote planten en bomen 1x per week 10 liter water per plant geven.

Potplanten en zomergoed eenmaal per twee dagen water geven. Hangpotten/-manden evt. 2x per dag. Deze drogen nl. sneller uit. Doe bij voorkeur een laagje grind onder in de pot. Dit voorkomt omwaaien en is tevens een goede drainage.

Hagen scheren

De beste tijd om uw hagen te scheren is vanaf half mei en voor de langste dag (21 juni).

De uiteinden groeien na het scheren weer mooi dicht. Hierdoor blijft de haag er mooi uitzien.

Blijf tijdens het snoeien in het groei gedeelte: scheer niet tot in de dorre takken. Uw plant zal dan meestal niet meer uitlopen. Een aantal soorten (bijv. Taxus en Carpinus) kunnen opnieuw uitlopen, maar dat kan jaren duren.

Na juni, en tot september, moet u geen hagen meer snoeien. Als u dan wel snoeit, ontstaat bladverbranding, waardoor uw haag lelijke bruine plekken krijgt. Heeft u uw haag nog niet gesnoeid? Plan het dan snel in.

Om te voorkomen dat de onderste takken te weinig zonlicht krijgen, kunt u de bovenkant van de haag iets smaller (taps) snoeien. Eventueel een tweede snoeibeurt in september t/m half oktober. Buxus kunnen altijd gesnoeid worden zodra er ca. 2 cm. schot op zit. Bij voorkeur niet bij te warm weer snoeien.

Bemesting en gewasbescherming

Bemesting

De planten in de zomermaanden om de 2-3 maanden bijmesten met NPK + Magnesium en sporenelementen. Dit kan in de vorm van snel werkende meststoffen in granulaat of eventueel koemestkorrels. Potplanten kunnen het beste met Plantacote worden bemest, deze zorgt voor een gedoseerde vrijgave van meststoffen zodat de wortels niet zo snel verbranden.

Na 1 september niet meer bemesten omdat de planten dan geleidelijk aan in de winterrust moeten komen.

Bladluizen

Door het warme weer van afgelopen tijd hebben zich veel bladluizen ontwikkeld op diverse soorten planten en bomen. Men kan deze luizen chemisch bestrijden, maar het is beter om een natuurlijke bestrijding toe te passen door te spuiten met een oplossing van minerale zeep. 

Gebruik per liter water 10 ml zeep en los dit goed op. Spuit bij voorkeur voor een regenbui. Door de regen spoelen de luizen weg.

Voor een effectieve bestrijding van bladluizen in bomen en heesters kan men sluipwespen uitzetten. Deze kleine natuurlijke vijanden houden een heel jaar deze planten luisvrij.

Omdat sluipwespen levende insecten zijn, moet men deze bestellen bij een gewasbeschermingshandel.

Galmijten

Momenteel komen met name in lindes en druiven veel galmijten voor. Galmijten zijn herkenbaar als een soort bobbels / uitstulpingen aan de bovenzijde van het blad.   

Deze kunnen worden bestreden door een biologische bespuiting met Luxan ERII uit te voeren. Tegen galmijten kan ook op biologische wijze preventief met zwavel worden gespoten. 

Zaterdag 17 juni Tuinadviesdag

Op deze dag zijn tussen 10.00 en 15.00 uur weer tuinontwerpers aanwezig die tijdens een gratis gesprek van 30 minuten uw tuinwensen met u bespreken. Een eenvoudige schets voor bijvoorbeeld een border is ook mogelijk. Breng een foto, afmetingen of schets op schaal mee om uw wens/vraag te verduidelijken. Ook is het belangrijk te weten hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden ligt en of het schaduwrijke of zonnige plekken zijn.

De tuinadviesdagen worden goed bezocht. Het is dan ook verstandig om een plaats te reserveren. Inschrijven voor een tuinadviesdag kan via tuinadvies@boomkwekerij-frijns.nl

Na juni is de eerstvolgende tuinadviesdag op zaterdag 16 september 2017.


Aanwezige tuinontwerpers op 17 juni 2017: 

Ed Orbons van Sculpterra (www.sculpterra.nl

Iny Frints van de Groenpraktijk (www.groenpraktijk.nl

Kijk voor meer informatie op onze website.

Agenda 2017

Noteer alvast in uw agenda:

 • HaanerGartenlust tuinmarkt (D), zondag 4 juni  (http://www.haaner-gartenlust.de
 • 2e Pinksterdag, maandag 5 juni gesloten
 • Tuinadviesdag op zaterdag 17 juni 2017 van 10:00 – 15:00 
 • Garden en Plantshow Hex (B), 9 t/m 11 juni 2017  (http://www.hex.be
 • Plantarium, Boskoop, 23 t/m 26 augustus 2017  (http://www.plantarium.nl
 • Fruitplukdag, zaterdag 17 september 2016 van 10:00 – 15:00

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ook regelmatig onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven kan hier

Contact

Powered by FiloLabs