Nieuwsbrief augustus 2017

Fruitplukdag 2017

Helaas kan onze jaarlijkse Fruitplukdag in september dit jaar niet doorgaan. Door de late vorst dit voorjaar zijn de bloemen / vruchtjes bevroren en hangt er bijna geen fruit in onze kwekerij. Hopelijk hangt er volgend jaar wel weer voldoende fruit in de boomgaard en kunnen we u dan weer van harte welkom heten!

We zijn op dit moment wel aan het bekijken hoe we dit jaar alsnog een leuke invulling aan deze speciale dag kunnen geven!

Tuinadviesdagen najaar 2017

De Tuinadviesdag gaat op zaterdag 16 september gewoon door. Van 10:00 tot 15:00 zijn er weer vier ontwerpers aanwezig. Het is mogelijk gratis met hen uw tuinwensen te bespreken en eventueel een vervolgafspraak te maken voor een beplantingsadvies op locatie. Het ter plekke laten maken van een eenvoudige schets voor een border is ook mogelijk. Met deze schets kunt u terecht bij onze verkopers die u vervolgens verder helpen met het uitzoeken van de juiste beplanting.

Aanwezige planten kunnen direct worden meegenomen. U kunt ook een vrijblijvende offerte opvragen of de planten laten bestellen.

Tip: neem een foto, afmetingen of een schets op schaal mee om uw wensen te verduidelijken. Geef duidelijk aan hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden is gelegen.

Onze tuinontwerpdagen zijn dit najaar op:

 • Zaterdag 16 september
 • Zaterdag 21 oktober
 • Zaterdag 18 november

Meldt u tijdig aan via tuinadvies@boomkwekerij-frijns.nl, want vol=vol!

Bijzondere (nieuwe) fruitrassen uit eigen kwekerij

Als kwekerij zijn we gespecialiseerd in het kweken van vruchtbomen. Hoog tijd dus om een aantal bijzondere soorten, speciaal voor (kleinere) particuliere tuinen onder de aandacht te brengen!

Pyrus c. ‘Obelisk’ ®

Een ideaal perenboompje voor de kleine tuin of op het terras. De boom groeit van nature zuilvormig. Deze boom kan door alle gangbaar gebruikte soorten peren worden bestoven. Er groeien heerlijke grootvruchtige handperen aan de ‘Obelisk’ ® Rond oktober zijn deze groen-gele peren rijp. Het witte vruchtvlees heeft een zoet aroma en is bijzonder sappig. Heerlijk om zo te eten!

Cydora robusta ®

Deze kweeperenboom is zeer sterk, een gezonde boom die al op jonge leeftijd vruchten draagt. Cydora robusta ® is resistent tegen meeldauw en bladvlekkenziekte. De opbrengst kweeperen van deze boom is hoog. De gele, middelgrote vruchten van de Cydora robusta® zijn citroenvormig en zijn half oktober rijp. Deze kweeperen hebben een bijzonder intens aroma. Het vruchtvlees is cremegeel en heerlijk van smaak. De vruchten kunnen worden gebruikt voor sap, gelei of in combinatie met vleesgerechten.

Multitree appelboom

Deze Multitree is een uniek appelboompje met 5 verschillende soorten appelrassen aan één boom. Voor elke smaak een appel dus! Ideaal in een kleine tuin, waar maar plaats is voor één boompje. De appelsoorten bestuiven elkaar onderling. De appelsoorten aan dit boompje zijn: 

 • Rosette® (een roodvruchtige appel)
 • Santana® (een hypo-allergene appel)
 • Topaz (een resistente zoete appel)
 • Greensleeves (een groene handappel)
 • Red Devil (een rode zoete resistente appel)

Prunus d. ‘Mirabelle Ruby’®

De Mirabelle Ruby® is een zuilvormige pruimenboom en is prima geschikt voor in een kleinere tuin. Snoeien is bijna niet nodig, ook is de boom sterk en gezond, deze kan goed ‘Biologisch’ worden gehouden. In augustus zijn de rode ovaalvormige pruimen rijp en kunnen worden geplukt. De vruchten zijn heerlijk zoet en sappig. De vruchten van Mirabelle Ruby® kunnen direct worden gegeten, of u kunt er jam van maken. De boom is zelf bestuivend, u heeft dus maar één boompje nodig om vruchten te krijgen.

Malus d. ‘Santana’ ®

Dit appelras is een kruising van de bekende Elstar en de Priscilla. De boom is resistent tegen de schimmelziekte schurft. Hierdoor kan deze appel ook ‘Biologisch’ worden gehouden, ideaal in de particuliere tuin. Santana is een hypoallergene appel, en kan worden gegeten door 73% van de mensen met een appel-allergie. De vruchten van Santana zijn vrij groot en hebben een mooie rode blos. De appel smaakt friszuur en is knapperig en sappig. 

Het ras draagt goed en de appel is lang te bewaren. Santana bestuift zich enigszins zelf, maar voor een goede bestuiving is een tweede appelsoort in de buurt aan te raden.

Tips van onze Plantendokter

Het meest voorkomende tuinprobleem is momenteel nog altijd de ziektes- en plagen in Buxus.

Buxusmot (Glyphodes perspectalis)

Kenmerken van de rups van de buxusmot; groene rups, dode blaadjes, kale takken en spinsels tussen de takken. De spinsels (op de topjes en midden in de plant) hangen vol met korrelige uitwerpselen. Eerst vreet de rups de hele buxus kaal, vervolgens schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg en spinnen de overgebleven blaadjes aan elkaar. Zodra de planten helemaal kaal zijn gevreten spuiten ze een lange spinseldraad de lucht in en laten zich meewaaien naar de volgende plant of haag.

Levensloop

Sommige rupsen overwinteren en worden in februari/maart alweer actief. Normaal gesproken worden de eerste eitjes eind april / begin mei gelegd. Na enkele dagen komen de eitjes uit en beginnen de rupsen te eten. Van ei tot het verpoppen van deze rups duurt ongeveer een maand. De 2e generatie rupsen komt dus ongeveer begin juli uit. De 3e generatie rupsen half september/begin oktober. In de periode dat de eitjes uitkomen moet de Buxus dus goed bekeken worden op aanwezige rupsen!!

Bestrijding

Bestrijden kan met de middelen Compo Karate Garden of Decis. De planten moeten volledig van binnen en buiten worden geraakt, zodat alle rupsen in aanraking komen met het middel. Na 10 dagen deze behandeling weer herhalen.

Afgelopen maand hebben we proeven gedaan met een krachtige muntthee. Deze muntthee kan zelf worden bereid uit muntblaadjes en kokend water. Blaadjes laten intrekken totdat de thee is afgekoeld. Vervolgens spuiten over de Buxus. De rupsen moeten wel allemaal goed geraakt worden. Na 1 week de behandeling weer herhalen. Voor een snellere hergroei van de Buxus Kaliumfosfiet en Bitterzout toevoegen aan het spuitmiddel.

Biologisch: Meststoffen, Plantversterkers en Mycorhizza

Om tuinplanten gezond te houden hebben we sinds een paar jaar allerlei meststoffen en plantversterkers in ons sortiment. Een aantal daarvan werkt ook preventief tegen schimmels of plagen en een aantal zorgt voor een mooie vitale plant. Daarnaast hebben we nog producten die tijdens de nieuwe aanplant het beste gebruikt kunnen worden. Een aantal producten even kort samengevat;

 • Topbuxus Health mix
  Bladmeststof met spore-elementen speciaal voor Buxus. Buxus blijft mooi op kleur en deze meststof werkt ook preventief en curatief tegen schimmelziektes in Buxus.
 • Pireco capsules
  Capsules die bestaan uit allerlei kruidenextracten. De natuurlijke stoffen hierin hebben een afwerende werking op allerlei bladinsecten zoals luizen, taxuskever en spint.
 • Kaliumfosfiet
  Meststof voor de bevordering van de wortelvorming, werkt ook als natuurlijke bestrijding van Phytopthora. Kaliumfosfiet werkt ook plantversterkend.
 • Ferti Protect
  Geconcentreerd mengsel van spore-elementen en plantenextracten. Bevorderd de groei, vitaliteit en natuurlijke weerstand van planten.
 • PHC treesaver
  Mycorhizza schimmels ter bevordering van de wortelvorming bij nieuwe aanplant. De schimmels zorgen voor een directe verbinding tussen de plant en de voedingsstoffen in de grond. Zorgt na aanplant voor een betere start voor de plant.
 • Biovin
  Compost die het bodemleven stimuleert, gemaakt van de restanten uit de druiventeelt. Biovin bevat enorm veel micro-organismen die ervoor zorgen dat de Mycorhizza op de wortels zich goed kan ontwikkelen.

Zelf bomen uitzoeken in de kwekerij

Vanaf augustus is het de ideale tijd om alvast bomen uit te zoeken in onze kwekerij. De bomen zijn nu uitgegroeid voor dit jaar en geven u een goed beeld om uw keuze te bepalen. Middels een naamlabel kunt u de uitgezochte boom reserveren. Op onze website vindt u een handig totaaloverzicht en een plattegrond van onze percelen, zodat u ook buiten openingstijden rustig in onze kwekerij kunt komen kijken. Geef nadat u uw boom heeft gereserveerd op kantoor even door welke boom u op welk perceel heeft gereserveerd, zodat onze medewerkers precies weten waar de boom staat.

Afhankelijk van de weersomstandigheden start vanaf einde oktober / begin november het nieuwe plantseizoen en kunt u ons de gewenste leverdatum doorgeven. Wij zorgen dan dat de gereserveerde boom voor u kan worden gerooid.

Uitzoeken en reserveren in de kwekerij is mogelijk voor bomen vanaf € 100,00.

(Bloemen)pracht in het najaar

Het najaar is eigenlijk een kleurrijk seizoen, veel bladeren beginnen prachtig te verkleuren. Bomen en struiken hangen vol met vruchten en zaden en er is een hele reeks aan planten die juist in de nazomer / najaar bloeien. Somber in de tuin? Tips om heerlijk te genieten met meer kleur in de tuin!

Indian Summer

Vele bomen en struiken zorgen voor een spectaculair herfstpallet. Parrotia persica is een langzaam groeiende boom en begint als één van de eerste bomen te verkleuren van groen naar oranje en rood. Een geslacht met enorm veel soorten met prachtige kleuren is de Acer, de opvallendste herfstkleuren van de Acer hebben o.a. de Acer griseum, Acer rubrum soorten, Acer sacharum en Acer palmatum soorten. Voor kleinere tuinen zijn o.a. soorten als Cercis, Cornus, Amelanchier, Pyrus-soorten en Prunus aut. ‘Roseum’ geschikt. De Liquidambar styraciflua wordt steeds vaker ook als leiboom gebruikt, afhankelijk van de variant kleurt deze geel, oranje of rood, of naar 3 verschillende kleuren.

Nog meer soorten? Denk maar aan de Koelreuteria paniculata, Quercus palustris, Sorbus of de Gleditsia. Mooi kleurende heesters en vaste planten voor in de tuin zijn o.a. Ceratostigma plumbaginoides (bodembedekkertje, bloeit ook prachtig blauw in de nazomer), Euonymus alatus, Hamamelis intermedia, Hydrangea quercifolia, Vaccinium (bosbes) en Nandina domestica. Een naar knalrood verkleurende klimplant is de Parthenocissus tr. Veitchii, deze maakt van een saaie, lelijke muur een kleurenfeest.

Zaden en vruchten

Ook de zaden en vruchten van planten en bomen zorgen voor heel wat kleur in de tuin. Denk maar aan de (giftige) vruchten van de Euonymus eur. ‘Red Cascade’. Deze plant (zie foto) heeft behalve deze bijzondere vruchtjes ook een prachtige herfstverkleuring. Sierappels zijn er in vele soorten en maten, Red Sentinel heeft een prachtig rood appeltje die vaak tot in januari aan de boom blijft hangen. 

Mooie vruchten zijn ook te vinden bij o.a. Cornus kousa, Sorbus aucuparia, Symphoricarpos, Decaisnea fargesii (peulen) en Pyracantha.  Gaultheria procumbens is een groenblijvend heestertje met geurende rode besjes. Mooie vruchten waar ook nog eens een heerlijke jam / gelei van gemaakt kan worden zijn o.a. Cornus mas, Cydonia oblonga, Mespilus germanica, Sambucus nigra en Rubus fruticosa. 

En wat denkt u van zelfgemaakte rozenbotteljam van o.a. Rosa canina, Rosa rubiginosa en Rosa rugosa? Vaste planten en heesters met mooie zaaddozen zijn o.a. Lunaria annua, Staphylea, Physalis, Papaver, Eryngium, Phlomis en Iris

Geurende en kleurende bloemen

In de nazomer en het najaar is er nog keus genoeg in bloeiende planten. Siergrassen als Pennisetum, Panicum, Molinia en Miscanthus zijn in deze tijd op z’n mooist. De herfstanemonen zijn prachtige herfstbloeiers en verkrijgbaar in allerlei kleuren o.a. Anemone hup. ‘Honorine Jobert’, ‘Konigin Charlotte’ en ‘Pamina’. Mooie blauwbloeiende heesters en vaste planten voor het najaar zijn o.a. Vitex agnus castus, Perovskia atl. ‘Blue Spire’, Ceratostigma, Liriope muscari en Asters. Houdt u meer van felle kleuren, dan zijn Rudbeckia, Persicaria amplexicaulus, Solidago en Fuchsia geschikt. Meer pasteltinten tussen de felle herfstbladeren geven Tricyrtus hirta, Aconitum, Erica, Calluna, Echinacea, Cimicifuga en Gentiana.

Plantarium 2017

Van woensdag 23 t/m zaterdag 26 augustus 2017 staan wij weer op de internationale boomkwekerij vakbeurs ‘Plantarium’ in Boskoop. Zo’n 300 exposanten uit 15 verschillende landen presenteren een enorm assortiment planten op deze beurs. ‘Plantarium’ is voor particulieren toegankelijk op zaterdag 26 augustus 2017. Wilt u deze beurs bezoeken, kunt u op onze website een gratis digitale relatiekaart downloaden. Voor meer informatie over de beurs verwijzen wij graag naar de website www.plantarium.nl.

Contact

Powered by FiloLabs