De Buxusmot

Willy Duijsens - Plantendokter
Willy Duijsens
Plantendokter
Direct bestrijden om een plaag in de zomer te voorkomen
Zichtbare vraatschade aan de buitenkant van Buxusplanten. Deze wordt veroorzaakt door de Buxusmot. De Buxusmot heeft meerdere generaties per jaar. Controleer steeds de buxusplanten op aanwezigheid van rupsen (zie foto 1). Wanneer er rupsen in het voorjaar aanwezig zijn, deze direct bestrijden om te voorkomen dat de plaag in de loop van de zomer in omvang toeneemt.

Bestrijding van de buxusmot

De rupsen zijn te bestrijden met het middel ‘Compo Karate Garden’. De bespuiting na 10 dagen herhalen en voor een snellere hergroei tevens Kaliumfosfiet en Bitterzout toevoegen aan het spuitmengsel. Als de rupsen dood zijn kan men het spinsel met dode rupsen en bladresten verwijderen. Reinig de haag goed met behulp van een bladblazer of hogedrukreiniger. Dit voorkomt een eventuele schimmelinfectie in de plant. Blijf steeds controleren op nieuwe plagen die van buitenaf te komen. Preventieve bestrijding is niet mogelijk.

Dit is een andere Buxus aandoening dan de taksterfte bij Buxus. Taksterfte begint met bladvlekken en afsterving van buiten naar binnen. Schade door de Buxusmot blijft oppervlakkig.

Contact

Powered by FiloLabs